Department of Information and Computing Sciences

Departement Informatica Onderwijs
Bachelor Informatica Informatiekunde Kunstmatige intelligentie Master Computing Science Game&Media Technology Artifical Intelligence Human Computer Interaction Business Informatics

Onderwijs Informatica en Informatiekunde

Vak-informatie Informatica en Informatiekunde

Concurrency

Website:website met extra informatie
Vakcode:INFOB3CC
Studiepunten:7.5 ECTS
Historie:Dit vak is de opvolger van Gedistribueerd programmeren (INFOGDP). Je kunt maar een van beide vakken voor je examen opvoeren
Periode:periode 2 (week 46 t/m 5, d.w.z. 13-11-2017 t/m 2-2-2018; herkansing week 16)
Timeslot:C
Deelnemers:tot nu toe 0 inschrijvingen
Rooster:De officiële roosters staan in MyTimetable
Docenten:Dit is een oud rooster!
vormgroeptijdweekzaaldocent
college          Jacco Bikker
Gerard Tel
practicum groep 1        Wessel Radstok
groep 2        Theo Harkes
groep 3        Jelle Kroon
groep 4        Martin Boers
werkcollege groep 1        Tom van der Zanden
Inhoud:Threads, Mutual Exclusion, eigenschappen van objecten (Atomiciteit), Shared Memory, Test-and-set versus Compare-and-swap, de Consensus Hierarchie, Spin Lock, Parallel Sorteren, Scheduling. Caches, Moore, Dennard, Amdahl, OpenCL, Parallelle Patterns, Parallellisme in Games engines.

Voorkennis: Omdat Concurrency een verplicht vak is in het tweede jaar van de opleiding Informatica, gaan wij er van uit dat deelnemers voorkennis hebben die ongeveer overeenkomt met het eerste jaar van die opleiding. In het bijzonder bouwen we voort op: Programmeren in C#, Processor-architectuur (cores en threads), Sorteren (Merge- en QuickSort), Recursie en Master Theorem.

Literatuur:Boek kan nog veranderen: Micheal McCool, Arch D. Robison, James Reinders: Structured parallel Programming. Morgan Kaufmann, ISBN = 978-0-12-415993-8. Dit boek is verkrijgbaar bij de AEs2 boekverkoop.
Aanvullend collegemateriaal op de website.
Werkvorm:Hoorcollege (2x p/w) en Werkcollege (2x p/w). Een praktikum bestaande uit drie opgaven (te maken in C#).
Toetsvorm:Twee deeltoetsen, drie praktikumopdrachten. Je moet minstens 5 hebben als toets- en praktikumgemiddelde. De twee deeltoetsen tellen voor 25% en 25% en het praktikum voor 10, 20, 20% mee in het eindcijfer.
Inspanningsverplichting voor aanvullende toets:Om aan de aanvullende toets te mogen meedoen moet de oorspronkelijke uitslag een 4, 5 of AANV zijn.
Uitslag wil zeggen: je EINDcijfer aan het einde van het blok. De gedachte dat je een toets niet mag overdoen als je hem verknald hebt (lager dan 4) is gelukkig onjuist. Eindcijfer AANV krijg je als je 1 toets en/of 1 practicumopdracht niet hebt gedaan.
Beschrijving:Let op: Lukt inschrijven in Osiris niet, probeer het dan een week later nog eens. Emails over Osiris kan ik niet beantwoorden!

Multicore machines zijn tegenwoordig overal te vinden. Maar hoe kun je de rekenkracht van meerdere cores gebruiken om jouw rekenklus snel te klaren?

In dit vak wordt bekeken, welke ondersteuning computers en programmeertalen bieden voor multithreaded rekenen, er worden algoritmen voor thread-synchronisatie behandeld (zowel de klassieke locking mechanismen als de moderne wachtvrije methoden), en er wordt gekeken naar parallelle algoritmiek. Doel is, dat je uiteindelijk in staat zult zijn om multithreaded applicaties te ontwikkelen.

wijzigen?