Department of Information and Computing Sciences

Departement Informatica contact intern
people education research library calendar archive services jobs

bachelor informatica - Universiteit Utrecht

Minor Informatiekunde

Informatiekunde houdt zich bezig met alle facetten van digitale media en ICT (informatie- en communicatietechnologie), zowel de technische als de niet-technische. Je kunt het vakgebied ook omschrijven als de menselijke kant van automatisering. Informatiekunde probeert de ontwikkelingen op ICT-gebied beter te begrijpen, de sociale en organisatorische effecten ervan in kaart te brengen, en de gebruiksmogelijkheden beter te benutten.

De meeste mensen zijn immers niet speciaal opgeleid om met ICT te werken, hoewel ze er dagelijks intensief gebruik van maken. Dat stelt extra hoge eisen aan gebruiksgemak, interfaces, invoering en ondersteuning.

In de minor informatiekunde ligt de nadruk op het representeren en vastleggen van informatie en op het overdragen van informatie aan gebruikers. Daartoe volg je cursussen op het gebied van communicatie, informatieverwerking en uitwisselingstalen.

Doelgroep

Alle opleidingen behalve Informatiekunde

Inhoud

ICT in organisatie, beleid en management (niveau 1)
Human-computer interaction (niveau 1)
Imperatief programmeren (niveau 1, niet voor studenten met major Informatica) OF Cognitie en informatieverwerking (niveau 1, alleen voor studenten met major Informatica)
Uitwisselingstalen (niveau 2)
Usability Engineering (niveau 3, voorkennis: Human-computer interaction)
Multimediale information retrieval (niveau 3, voorkennis: Uitwisselingstalen) OF Datamodellering (niveau 2, voorkennis: Uitwisselingstalen) OF Ontwerpen van multimediale informatie (niveau 3, wordt niet meer gegeven)
[Alle genoemde vakken komen tevens voor in de major informatiekunde.]