VRAGEN

Hieronder staat een lijstje met veelgestelde vragen en hun antwoorden. Als je een andere vraag hebt over het vak Software Tools, stuur dan e-mail aan Lennart Herlaar (lennart@cs.uu.nl). Het zou fijn zijn als je het onderwerp van het bericht begint met "SWT:". Op die manier kan ik de post eenvoudig sorteren.

Vraag en antwoord

Overzicht van de vragen
Kan ik via de Universiteit hardware aanschaffen?

Nee, de Universiteit heeft geen speciale contracten met betrekking tot de aanschaf van hardware voor studenten. 


Kan ik via de Universiteit software aanschaffen?

Ja, er zijn zogenaamde campuslicenties. Op de webpagina van het ACCU kan je overzicht vinden van deze licenties. Soms is software via deze weg toch nog kostbaar. Gelukkig mogen sommige producten vrij gekopieerd worden en meerdere keren installeren vanaf dezelfde CD is bijna nooit een probleem.  Tegenwoordig is de software die onder de campuslicentie valt eveneens beschikbaar via Surfspot. Een aanrader is de zogenaamde 5-klapper: 5 cd-roms, waaronder Office 2000 prof., voor slechts 10 gulden. Voor het bestellen via Surfspot heb je wel een STOL-account nodig (zie hieronder).
Liefhebbers van Corel software kunnen gebruik maken van de Schoolbox-aanbieding: 5 programma's van Corel voor fl. 55,- (o.a. Word Perfect Office 2000 en Corel Draw 9).


Is de Universiteit een Internet-aanbieder?

In het kader van het Studenten Online project (STOL) fungeert wordt de Universiteit als Internet-aanbieder voor alle studenten. Er zijn geen abonnementskosten, alleen lokale belkosten. Je kan zowel met een normale (analoge) telefoonlijn als met het digitale ISDN inbellen.


Kan ik mijn e-mail lezen vanaf thuis?

Ja, dat kan. Er zijn verschillende manieren. Deze gaan er allemaal vanuit dat je al wel een aansluiting hebt bij een Internet-aanbieder.


Kan ik het nieuws lezen vanaf thuis?

Ja, dat kan ook. Je moet toegang zoeken tot het netwerk met telnet of SSH (zie hierboven) en dan kan je post lezen met nn of tin. Het is helaas niet mogelijk om de nieuws-server direct te benaderen.


Welke internetaanbieders zijn er allemaal?

De universitaire internetaanbieder STOL is gratis voor studenten. Zie hierboven.

Hieronder staat een niet compleet lijstje met internetaanbieders. De tarieven verschillen per aanbieder en vaak heeft een aanbieder meerdere soorten abonnementen. Gratis internet is ook mogelijk bij sommige aanbieders. De 'prijs' die je dan betaalt bestaat uit de advertenties die je te zien krijgt. Telefoontikken betaal je natuurlijk ook nog. Belangrijk is dus in ieder geval een aanbieder te vinden die in jouw regio tegen lokaal tarief te bereiken is. Tegenwoordig bedekt trouwens bijna iedere aanbieder heel Nederland.


Wat voor een computer heb ik thuis nodig?

Geen. Het is geen vereiste om thuis een computer. Het is natuurlijk wel handig om er een te hebben, omdat je dan o.a. opdrachten thuis kan maken. Ook kan je dan het reserveren van een computer in een practicumzaal omzeilen.

Als je niet veel geld uit wil geven dan kan je een tweedehands computer kopen. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op www.tweedehands.nl. Voor minder dan duizend gulden heb je daar al computers die geschikt zijn voor alle studie-doeleinden.

De 'zwaarste' pakketten die hier gebruikt worden zijn programmeeromgevingen en die nemen al genoegen met een 200Mhz Pentium. Het interne geheugen is meer van belang hier. Zestien megabyte is onacceptabel, 32 is okay en 64 (of meer) is aangenaam werken. Ook is een harde schijf van twee gigabyte een minimum. Een CD-speler is een must en een modem ook als je thuis het Internet op wil.

De eisen hierboven zijn (absolute) minimumeisen. Bij alles geldt: hoe meer, hoe beter. Als je in een winkel kijkt, zie al gauw Intel Pentium III en IV computers van meer dan een gigahertz. Deze computers zijn overkill als het gaat om gebruik voor de studie. Wil je echter de nieuwste spelletjes spelen dan luister het allemaal wat kritischer.

O ja, voor de Apple fans onder ons: bijna alles kan ook met een Mac gedaan worden. Microsoft Office 2001 voor de Mac produceert bestanden die gelezen kunnen worden met Office 2000 voor de PC en omgekeerd. Beide programmeertalen die je in het eerste jaar leert zijn beschikbaar voor de Mac. Blijf dus gerust gebruik maken van dit mooie platform.