Datastructuren voorjaar 2016

Nieuws

Datastructuren is afgesloten (18/07/2016)
Alle toetsing van Datastructuren 2015/16 is afgelopen en hier is de finale eindstand. Uiteindelijk hebben 161 deelnemers Datastructuren met een voldoende afgesloten.
De cijfers die hier staan zijn al doorgegeven aan Osiris, dus moeten binnen enkele dagen op jullie SVO's zichtbaar zijn. Voor wie de laatste dagen hard heeft geprogrammeerd om het vak binnen te halen: mijn complimenten. En als het toch net niet gelukt is: hopelijk gaat het volgend jaar beter! Ik wens iedereen een fijne zomer 2016.

Eindspurt (15/07/2016)
Vannacht is er weer flink geprogrammeerd en bij correctie zijn er nog een paar piepkleine toetspuntjes toegekend. Hier is de bijna finale Tussenstand, waarin je kunt zien dat er inmiddels 153 voldoendes zijn. De Reparatietoetsing is vanavond tegen middernacht afgesloten; tot 1 seconde voor middernacht is DomJudge nog open.
Wanneer heb je er nog iets aan om nog 1 opdracht in te leveren? Allereerst moet je natuurlijk toegelaten zijn tot de Reparatie, er staat dan een R aan het eind van jouw regel. Als je Ruwe cijfer (kolom Ruw) minstens een 5,5 is en je hebt vier opdrachten af (kolom P is 4), dan voltooi je met nog een opdracht het praktikum en haal je Datastructuren. Als je Ruwe cijfer tussen 5,0 en 5,5 is en je hebt vijf of zes opdrachten af, dan sleep je met een extra opdracht een Bonus in de wacht en haal je ook Datastructuren! Als je Ruw minstens 5,75 is en je hebt vijf of zes opdrachten af, dan heb je al een voldoende, maar kun je met een extra opdracht Bonus halen en een half erbij krijgen.
Enkele deelnemers kunnen Datastructuren nog halen door vandaag nog twee opdrachten af te maken en een zelfs door er nog drie te maken. Of dit voor jou geldt en hoe kansrijk je bent, moet je zelf maar even in proberen te schatten.

Eerste en Tweede Hertoets (14/07/2016)
Hier zijn alvast de behaalde punten van de Eerste en Tweede Hertoets. Het aantal geslaagden is nu opgelopen tot 144, zoals hier te zien in de Tussenstand. Enkelen kunnen Datastructuren nog halen door een praktikumopdracht af te maken. Als dat voor jou zo is, ga dan hard aan de slag want de deadline is vrijdagavond!

DomJudge Herrezen (14/07/2016)
De DomJudge nakijkserver is weer gefixt en de opgebouwde achterstand is inmiddels ingelopen. Succes met het afmaken van het praktikum!

DomJudge ligt plat (14/07/2016)
Op het moment is de testhost van DomJudge niet beschikbaar. Daardoor kun je wel submitten maar je programma wordt niet nagekeken. Probeer zoveel mogelijk aan je programma verder te werken met eigen tests! Ik kan nog niet zeggen wanneer DJ weer zal werken.

Hertoetsen (13/07/2016)
Vanmiddag zijn de hertoetsen afgenomen. Ik ga het snel proberen na te kijken, en hier kun je vast Hertoets 1 en Hertoets 2 bekijken om een idee te krijgen van hoe je het gedaan hebt.

Caracal enquete (12/07/2016)
Na afloop van het vak hebben 51 deelnemers de Caracal-enquete ingevuld. Bedankt voor jullie feedback. Ik heb echt alle reacties gelezen! Hier mijn reactie op jullie feedback.

Locatie hertoets (12/07/2016)
De schriftelijke reparatietoets (hertoets) is op woensdag 13 juli om 13.30 in Olympos Hal 2. De toets duurt twee uur (dus tot halfvier). Je kunt een van de twee toetsen doen (dus toets 1 OF toets 2). De opzet van de toets is hetzelfde als de eerdere toets, alleen zijn er nu geen zes vragen maar vijf.
Je mag komen meedoen als je in deze Uitslagen een 4, 5, of AANV hebt als Eind-cijfer. Ook als je inmiddels door programmeren al op een voldoende staat (het aantal geslaagden is sinds vorige week al opgelopen van 108 naar 115) mag je nog komen toetsen maar het hoeft niet.

DomJudge open voor Reparatie (05/07/2016)
DomJudge is weer opengesteld en alle opdrachten kunnen weer ingeleverd worden tot vrijdag 15 juli (1 seconde voor middernacht)!

Einduitslag Datastructuren (05/07/2016)
Het afgelopen weekend konden enkele deelnemers nog hun vruchten plukken van de BoomBoom, waardoor het aantal voldoendes, na de normale toetsing, is toegenomen tot 108. Hier zie je de definitieve Uitslagen.
Alleen als je Eind een AANV, 4 of 5 is, kun je meedoen aan de reparatie. Als dat zo is, mag je meerdere praktikumopdrachten inleveren en een van de toetsen overdoen. Je hoeft je niet op te geven. Je kunt toets 2 woensdag of donderdag inkijken op BBG504.

Tussenstand Datastructuren (01/07/2016)
(Excuses aan de vijf studenten die de toets apart gemaakt hebben, die zitten er nu ook bij.) Hier zijn de resultaten en hier het aangevulde antwoordmodel van de tweede toets. Met een gemiddelde van 5,8 is de tweede toets iets beter gemaakt dan de eerste, maar natuurlijk nog altijd niet geweldig. Toch menen wij dat de uitkomst recht doet aan de mate van inzet op bv. het werkcollege, die was namelijk gering.
Nu even de tussenstand opmaken, zie Uitslagen. De DomJudge resultaten zijn bijgewerkt t/m vanmorgen, alles van vandaag en morgen komt er dus nog bij. Terwijl jullie (en ik) hierop in spanning wachten, kun je natuurlijk heel goed even de Caracal enquete over Datastructuren invullen!
Datastructuren is nog niet afgelopen! Morgen is nog de deadline van BoomBoom, waarmee je je cijfer kunt verhogen, het praktikum afmaken en een cijfer krijgen, of toegang kunt krijgen tot de reparatietoets. Iedereen kan dit doen, ook als je al een voldoende "hebt", want de deadline van morgen hoort nog bij de reguliere toetsing! Je moet voor jezelf even uitrekenen hoe zinvol dit is.
Als je (na de deadline van 2 juli) een voldoende hebt, dus Eind is 6 of hoger, word je geacht blij op vakantie te gaan; je mag dan niet aan de reparatie meedoen. Zelfs geen extra programma's inleveren voor bonus; het is heel simpel zo dat ik als docent geen reparatie-cijfers kan doorgeven voor studenten die al geslaagd zijn. Als je Eind (na morgen nog steeds) een NVD is of een 3 of lager, word je ook geacht (misschien minder blij) op vakantie te gaan; je mag dan niet aan de reparatie meedoen.
Als je Eind een 4, 5 of AANV is, heb je Datastructuren niet gehaald, maar kun je dit goedmaken in de reparatie. Dit gaat volgens de tabel om ruim honderd deelnemers, een flink aantal dus. Maar kijk, om teleurstellingen te voorkomen, wel even goed wat je nog moet doen om datastructuren te halen en of dat echt nog mogelijk is voor jou. Op 13 juli kun je toets 1 of toets 2 overdoen. Volgende week gaat DomJudge weer open zodat je opnieuw kunt inleveren tot en met vrijdag 15 juli om 23.59 (let op dat de deadline op vrijdag is!).
Je hebt enige vrijheid om het repararen naar wens in te vullen. Je mag meer programma's in DomJudge afmaken, je mag een toets doen, of een combinatie. Je mag alleen niet de twee toetsen overdoen, de toetsen (her1 en her2) zijn namelijk tegelijk en je kunt/mag er daarom maar 1 doen. Je hoeft je voor de reparatie niet in te schrijven. Als je een 4, 5 of AANV hebt, ga ik ervan uit dat je aan de reparatie deelneemt.

Toets van 29 juni (26/06/2016)
Je kunt hier Toets 2 nog eens nalezen, inclusief antwoorden. Het antwoord- en nakijkmodel kan nog worden aangepast! We proberen de toets binnen enkele dagen na te kijken.

Honderd Bouwplaten! (28/06/2016)
Hoewel het al erg goed liep met het praktikum, is er aan opdracht 6 nog stevig verder gewerkt met het fantastische resultaat dat er 100 Bouwplaten zijn ingeleverd. Daarmee zijn er nu 167 personen die het praktikum af hebben (vijf opdrachten) en zelfs 86 die een bonus hebben. En dit met nog 1 deadline (BoomBoom) te gaan.
Natuurlijk maken veel mensen zich zorgen dat Piet, door het vastpakken van al die vers geprinte bouwplaten, wel eens helemaal Zwart zou kunnen worden. Want dan hebben we natuurlijk een groot maatschappelijk probleem! Gelukkig zijn de printers van Mijn Bouwplaat BV altijd gevuld met stroopwafelkleurige inkt.

Werkcollege 24 juni (23/06/2016)
Voor het Werkcollege van vrijdag 24 juni is er geen nieuwe opdrachtenset. Het is de bedoeling dat je al je opdrachten nog eens doorkijkt, en de antwoorden van alle sets komen morgen online. Dan kun je over alle dingen die je nog onvoldoende snapt, vragen stellen aan elkaar of aan de assistenten (of de docent). Op groep 4 staat maar 1 begeleider dus misschien moet je bij drukte even uitwijken naar groep 1 of 2.

Caracal Enquete (23/06/2016)
Rond deze tijd krijgen jullie een uitnodiging om de Caracal enquete over Datastructuren in te vullen. Willen jullie dat vooral doen? Met name zou ik horen hoe de opkomst en de effectiviteit van het Werkcollege verbeterd kan worden. Ik hoop natuurlijk dat jullie allemaal Datastructuren halen, zodat je er zelf niets aan hebt als het vak volgend jaar beter is. Maar denk ook aan de studenten die na jullie komen!

Datastructuren Tussenstand (15/06/2016)
In het hoofdmenu links kun je nu klikken op Uitslagen (eventueel even een nieuwe tab anders gaat het soms mis) en ik zal even uitleggen wat hiervan de bedoeling is. Heel veel kan nog veranderen omdat de tweede toets er nog bijkomt (T2 invullen), en er nog meerdere DomJudge-deadlines komen (Prak neemt toe). De bedoeling is dat achter je collegekaartnummer je eigen resultaten staan en dat mijn Excel-blad niet de boel van verschillende studenten door elkaar heeft geklutst. Controleer even of wat hier staat, overeenkomt met wat je zelf dacht en zoniet, stuur me dan een mail.

Mag ik straks nog "Herkansen"? (15/06/2016)
Het woord herkansen is officieel uit het academische jargon geschrapt omdat men het niet gepast vindt, toetsing te associeren met een kansproces. Week 28 (11 tot 15 juli) is bestemd voor reparatietoetsen. Of je eraan mag meedoen, kun je zien aan je waarde Eind: je mag repareren als je Eind een 4, een 5 of AANV is. (Het is dus een misverstand dat je je reparatie al verspeelt door op een van de toetsen lager dan een 4 te halen.)
Een Eind-cijfer 4 of 5 krijg je, als je beide toetsen hebt gedaan en vijf of meer opdrachten, maar een laag gemiddelde hebt. Je mag dan een van de toetsen overdoen, en meer opdrachten inleveren in DJ. Een AANV krijg je, als je maar een toets hebt gedaan of te weinig opdrachten af hebt. Je kunt dan de ontbrekende toets doen, en meer opdrachten inleveren in DJ.
Als je een voldoende hebt (6 of hoger) of een diepe onvoldoende (3 of lager), dan mag je niet repareren (aka: Vakantie na 2 juli!). Als je Eind een NVD is, heb je te weinig gedaan en mag je ook niet repareren.
Een en ander is een invulling van artikel 5.5 uit de OER. De inspanningsverplichting (uit lid 1) is voor DS: een toets en drie opdrachten. Zelfs als je door aantoonbare overmacht een toets hebt gemist (lid 2) kon je de andere nog doen en een AANV binnenharken. Lid 3 zegt dat de hele stof kan worden getoetst, maar bij DS gebeurt dat niet: op de reparatietoetsdag (13 juli) maak je hertoets 1 OF hertoets 2, over hetzelfde gedeelte van de stof als de primaire toets 1 of 2.

Praktikum (14/06/2016)
Een behoorlijk groot aantal personen heeft de vijfde opdracht, Nemo, met succes voltooid: 209. In totaal zijn er nu 157 deelnemers die op vijf of meer voltooide opdrachten staan, en die dus in principe het praktikum af hebben (hiervan hebben twee deelnemrs alle zeven opdrachten af, en 16 deelnemers staan op zes voltooide opdrachten). Nog eens 61 personen hebben drie of vier opdrachten af; zij kunnen aan de praktikumeis voldoen door Bouwplaat en/of BoomBoom te maken, of eventueel in de verlenging verder te werken.

Wat een handig boek! (08/06/2016)
Bij sommige deelnemers is de wiskunde van het VWO een beetje weggezakt. Maar nu heeft iemand ontdekt, dat het gewoon in het boek (dwz Cormen) staat! Appendix A heeft bijvoorbeeld van alles over Sommaties, zoals de Rekenkundige, Meetkundige en Harmonische reeks, Rekenregels en Begrenzen met Integralen. Appendix B lijkt me ook Bere-Interessant, maar het meeste wordt niet in datastructuren gebruikt, als zou B.5.3 weer kunnen helpen om de structuur van een heap te begrijpen. Appendix C heeft allerlei kansdingetjes, waaronder Linearity of Expectation (op p1198). Misschien staan er zelfs wel mooie verhalen in het boek over logaritmen, hm, binnenkort eens even kijken of het boek ook een index heeft...

Voortgang Praktikum (07/06/2016)
Het aantal geslaagde inzendingen neemt meestal per praktikumopdracht iets af. De opdracht Anagram is toch nog door 187 deelnemers succesvol ingeleverd.
De totaalvoortgang, met nog drie deadlines te gaan, ziet er zo uit: 54 deelnemers hebben al vijf opdrachten af, en hoeven dus niets meer te programmeren als ze geen zin hebben. Immers vijf opdrachten is het minimum wat nodig is om Datastructuren te halen. Nog eens 113 deelnemers hebben vier opdrachten af, en 39 deelnemers staan nu op drie opdrachten af. Het mooist is natuurlijk om nog een of twee erbij te maken voordat de deadline afloopt van Nemo, Bouwplaat of BoomBoom. Maar drie opdrachten is al genoeg om eventueel in de reparatieweek nog verder te mogen werken (als je ook een deeltoets hebt gedaan).
Sinds vanmiddag is er ook een deelnemer die alle zeven opdrachten al af heeft! Gefeliciteerd! Deze persoon heeft geen van de opdrachten als eerste af gekregen, maar wel als eerste alle opdrachten af.

WK Programmeren (07/06/2016)
Na het muKP, UKP, NKP, en het NWERC is er ook het wereldkampioenschap programmeren. Als je goed bent in Datastructuren (en Algoritmiek, en Optimalisatie, en Functioneel Programmeren, en een paar andere vakken) kun je er een gooi naar doen!

Correctie Bouwplaat (07/06/2016)
De uitvoer van Bouwplaat moet de klanten nummeren volgens regelnummer van de invoer (niet volgorde van binnenkomst). Het voorbeeld in de opdrachtbeschrijving had dit fout maar dat is nu gecorrigeerd.

Master Theorem Workout (07/06/2016)
Arne heeft een heel mooi werkblad gemaakt om Master Theorem sommetjes te oefenen. Omdat niet iedereen in Arne's groep kan zitten, is dat werkblad nu ook hier beschikbaar. Succes!

Vanmiddag alleen EVEN groepen WerkCollege (03/06/2016)
Wegens ziekte en afwezigheid van DS-medewerkers worden vanmiddag alleen werkcollegegroepen 2 (Arne en Vazgen) en 4 (Jordi en Ivo Gabe) gehouden.

Uitslag eerste toets (31/05/2016)
Hier zijn de punten die zijn toegekend voor de eerste toets. Eerste kolom: collegekaartnummer, tweede: je cijfer T1, derde: weer je collegekaartnummer, dan zes scores voor de vragen, en nog eenmaal je collegekaartnummer. Je kunt de toets met bijgewerkte antwoorden hier zien.

Toets 27 mei (27/05/2016)
Je kunt de toets met antwoorden hier zien. Na het nakijken kan er nog extra uitleg worden toegevoegd.

Opbrengst Quick (24/05/2016)
De derde programmeeropdracht, Quick, is door 201 deelnemers werkend en op tijd ingeleverd.

Toets van 27 mei (19/05/2016)
Er is voor de eerste toets (van 27 mei) geen expliciete voorbeeldtoets. De toetsen van vorige jaren zijn door een andere docent opgesteld en daarom niet geschikt als voorbeeld. Je kunt ervan uitgaan dat de vragen op de toets van hetzelfde soort zijn als de vragen op de werkcolleges. De eerste toets gaat over de eerste zes hoor/werkcolleges (Invarianten t/m Sneller Sorteren) en over elk van deze zes onderwerpen is er ongeveer 1 vraag. (Ongeveer want je kunt het onderwerp van vragen niet altijd terugleiden tot de kennis en vaardigheden uit 1 college.)
Ne de toets begint het hoorcollege om half twee.

Werkcollegegroepen (18/05/2016)
Zolang het werkcollegebezoek zo laag blijft, wordt groep 3 (in BBG165) opgeheven; je kunt uitwijken naar een groep waarvan het nummer een tweemacht is. Groep 2 wordt voorlopig afwisselend door Arne en Tomas begeleid.

muKP op 14 juni (17/05/2016)
Voor deelname aan het muKP op 14 juni kun je een bonus op je DS-cijfer krijgen van 0,2 per goede inlevering (M, max. 3).

Urenbegroting (17/05/2016)
Bij een vak van 7,5EC hoort een werkbelasting van 210 uur. Hoe werk je 210 uur aan Datastructuren? Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, maar geeft wel aan wat er van je verwacht wordt.

Datastructuren, hoe sta je ervoor? (17/05/2016)
Inmiddels zijn er twee inleverdeadlines geweest, en hebben 241 deelnemers nu een of meer opdrachten af. Als je nu nog geen opdracht hebt binnengeharkt, mag je er bijna van uit gaan dat je Datastructuren dit jaar niet gaat halen. (Onmogelijk is het niet: er komen nog vijf deadlines, en vijf is het minimale aantal opdrachten dat je moet doen. Bovendien kun je nog opdrachten in de verlenging inleveren als je tenminste tot de verlenging toegelaten wordt.)
Heb je beide opdrachten gemaakt (215 deelnemers), dan ben je lekker op weg met het praktische deel van Datastructuren. Vergeet alsjeblieft niet dat er ook een theoretisch deel is: volgende week is er al een toets waar je gaat tonen wat je allemaal hebt geoefend op het werkcollege.

Praktikum 2: Schijven (17/05/2016)
De eindstand van opdracht 2, Schijven is dat 222 deelnemers hem hebben voltooid voor de deadline. Daarnaast hebben 11 mensen wel code gesubmit (waarbij het hoogste aantal 61 submissies is) maar geen succes gehad. Het zal duidelijk zijn dat als je eerder begint, en dus ook eerder tegen problemen aanloopt, het makkelijker zal zijn om nog hulp in te roepen.
Bladerend door de inzendingen zie ik dat veel situaties als "speciaal geval" worden behandeld. Mijn eigen code bevat maar 1 if (in de binary search)!

De bottom line hier is: Werk niet met speciale uitzonderingsgevallen, maar formuleer je code zo algemeen dat randgevallen er goed door afgehandeld worden.
Bijna iedereen kreeg wel een Number overflow bij een van de DomJudge-tests. In de opdracht stonden Maxima (gefeliciteerd Majesteit) vermeld voor aantallen en groottes van blokken en steunen. Die passen allemaal prima in een int. Maar het kan geen kwaad er even over na te denken, wat het maximale aantal nodige schijven voor een invoer kan zijn. Uitkomst van zo'n denkproces zou zijn, dat je voor het totaal aantal schijven een long moet nemen. Je hele programma ombouwen naar longs is niet nodig!
En nu door met opdracht 3 (Quick)! Uiteindelijk waren er relatief weinig clarifications (wel een paar natuurlijk) die vroegen naar iets wat letterlijk op college gezegd was of in de opdracht stond. Over Quick is gezegd, dat je de vergelijking op waarde van breuken niet moet doen door de deling uit te voeren en de breuken dan als getal te vergelijken. De deling maakt namelijk altijd afrondfouten, waardoor gelijke breuken een ongelijk resultaat geven of omgekeerd. Vergelijk twee breuken altijd met een exacte berekening, dwz., eentje die alleen met gehele getallen werkt.

Na toets ook colleges (12/05/2016)
Op 27 mei is 's ochtends de eerste toets. Het Hoorcollege zal daarna iets later beginnen, namelijk om halftwee. Verder is er die dag ook gewoon Werkcollege.

Praktikum 1: Hogerop (10/05/2016)
De opdracht Hogerop is uiteindelijk door 234 deelnemers met succes voltooid. Daarnaast hebben 4 deelnemers een of meerdere pogingen gewaagd, zonder uiteindelijk succes te hebben. Je weet nooit vantevoren welke moelijkheden je tegen komt. Dus begin op tijd aan het praktikum, zodat je eventueel nog hulp kunt vragen (op Werkcollege of via een clarification).

Let op: Praktikum is verplicht! (03/05/2016)
Als je datastructuren doet, moet je ook aan het praktikum meedoen. De deadline voor het inleveren van de eerste opdracht is woensdag 4 mei (maar eerder mag natuurlijk ook). Lees verder op de praktikumpagina.

Fraude bij praktikum (28/04/2016)
Hoe ver mag samenwerken gaan bij het praktikum? Je mag wel met elkaar praten over hoe je dingen hebt opgelost. Maar je moet het uiteindelijk allemaal zelf doen en zelf maken.
Er mag nooit code van je medestudent in een submission naar DomJudge zitten. Je mag nooit je code aan een collega-student geven. Niet als inspiratie, niet om te helpen, niet om te testen, niet als backup, dus gewoon nooit! Je mag ook niet je code op openbare platforms op Internet zetten.
Als wij merken dat je een van deze dingen wel doet, wordt op z'n minst je opdracht ongeldig, maar strengere sancties kunnen ook. Is het halen van Datastructuren belangrijk voor je, zorg dan dat dit jou niet overkomt.
Waar zit het grootste "risico" voor fraude? Praktikumfraude komt in ongeveer driekwart van de gevallen voort uit tijdnood. Je zit vlak voor de DomJudge-deadline maar komt er niet uit, en je hebt wel de code van iemand anders bij de hand. Je wilde er alleen maar naar kijken en het dan zelf oplossen, maar ... De deadline komt dichterbij en je beseft dat je het niet gaat halen ... zonder een piepklein stukje code over te nemen. Als je het een beetje verandert merkt vast niemand dat, en je hebt toch echt wel begrepen hoe het werkt dus is dat nou zo erg? Over het eerste: bestaande code zo veranderen dat het origineel lijkt is meer werk dan nieuwe code schrijven. Over het tweede: ja, het is erg! Afgezien van de ethische kant (hoe hard verdien je een voldoende als je hem op deze manier haalt), als wij het merken ben je de opdracht sowieso kwijt en je behulpzame collega ook! Overnemen van code is dus ongeveer het stomste wat je kunt doen.
Dit samen met het doorgeven van je eigen code. Want je begrijpt uit dit verhaal dat als jij je code aan een vriendje geeft, en die verwerkt dat op een stomme manier in zijn programma, dan ben jij ook de klos! En hey, als jouw vriendje zo slim zou zijn om op een slimme manier te frauderen, dan kon hij die code ook wel zelf schrijven, toch?

Werkcolleges lopen achter (19/04/2016)
Omdat je de stof moet kunnen verwerken tussen een hoorcollege en een werkcollege, loopt het werkcollege qua stof altijd een halve week achter het hoorcollege. Wat op vrijdag op HC wordt uitgelegd, wordt de woensdag erna verwerkt in het WC, en wat op woensdag wordt uitgelegd, wordt op vrijdag verwerkt. Het rooster geeft je bij elk hoorcollege wat werkcollege-opgaven, maar de tweede set daarvan wordt dus altijd pas de week erna behandeld. Maak de werkcollege-opdrachten vantevoren! Dan heb je het meeste aan de werkcolleges. Op de eerste vrijdag, 29 mei, is er geen werkcollege.

Inschrijfproblemen? (6/4/2016)
Mail niet naar mij maar ga naar de studentenbalie in BBG124.

Datastructuren eerste week (15/04/2016)
Op woensdag 27 april is er geen hoorcollege wegens Koningsdag. Laat deze week niet ongebruikt voorbij gaan! Stel jezelf minstens als doel om programmeeropdracht 1 (Hogerop) vast te maken, en probeer een eindje te komen met opdracht 2 (Schijven). Bereid je op de hoorcolleges voor door de stof (zie rooster) alvast te bestuderen.

Is dit programma goed? (9/3/2016)
Wij bieden je slechts een manier aan om te zien of een programma goed werkt, en dat is DomJudge. Je kunt de programmeeropgaven via DomJudge insturen, je hoort dan of het goed is, en zoja dan heb je meteen de opdracht ingeleverd en afgesloten. Vragen over de ingeleverde programma's kun je stellen door een clarification via DJ te sturen.
Stuur ons geen programma's per email! Wij testen nooit programma's met de hand. Zelfs niet als je iets hebt uitgeprogrammeerd voordat DJ geopend is. En zelfs niet als je programma pas af is na de deadline. Wil je je programma toch testen, gebruik dan de voorbeeld-invoeren of maak zelf een invoer.

Help, ik kan me niet inschrijven (26/01/2016)
Studenten melden mij dat zij zich niet in Osiris kunnen inschrijven voor Datastructuren. Je krijgt bv meldingen over dat je op een wachtlijst wordt geplaatst of dat het vak vol zit of de deadline verlopen. Ga met deze problemen niet naar de docent! Als je problemen hebt met inschrijven, moet je naar het studiepunt gaan (BBG124b) en proberen je problemen op te lossen voor het vak begint. Emails over Osiris-inschrijfproblemen kan ik ook verder niet beantwoorden.

Nieuwe docent, nieuwe opzet (6/10/2015)
Vanaf voorjaar 2016 wordt Datastructuren gegeven door dr Gerard Tel. Als je Datastructuren voor het eerst gaat volgen, merk je natuurlijk van deze verandering niets. Heb je Datastructuren eerder gevolgd (bij dr Hans Bodlaender), let dan goed op veranderingen in de organisatie van het vak. Sommige programmeeropdrachten zijn anders en de cijferregel is ook anders.